Kategorie
Uncategorized

Jak usunąć przypalony olej z patelni?

Patelnia to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Przygotowywanie smażonych potraw wiąże się jednak z powstawaniem zabrudzeń, które czasem mogą okazać się trudne do usunięcia. W szczególności rozpuszczenie starego tłuszczu stanowi nie lada wyzwanie. Na szczęście, istnieją skuteczne sposoby wyczyszczenia patelni. Można do tego wykorzystać zarówno sklepowe środki chemiczne, jak i domowe sposoby. Jak skutecznie usunąć zabrudzenia z patelni?

Najskuteczniejsze sposoby czyszczenia patelni

Jak usunąć przypalony olej z patelni? Najprostszym sposobem jest umycie jej od razu po smażeniu. Jednak pamiętaj o tym, że najpierw naczynie musi ostygnąć. Należy je czyścić w ciepłej wodzie przy użyciu płynu do naczyń. Jeśli zabrudzenia są wyjątkowo uciążliwe, można pozostawić naczynie zalane gorącą wodą z mleczkiem do czyszczenia. W każdej kuchni powinna znaleźć się szorstka gąbka, która umożliwi wyszorowanie przypalonego oleju.

Na sklepowych półkach można znaleźć specjalistyczne preparaty przeznaczone do usuwania wyjątkowo uporczywych zabrudzeń. Warto zorientować się w ofercie producentów środków chemicznych i wybrać swój ulubiony płyn do wyczyszczenia zatłuszczonej patelni. W sklepach dostępnych jest wiele różnorodnych preparatów, które umożliwiają efektywne sprzątanie w kuchni.

Alternatywne sposoby usuwania zabrudzeń

Jak usunąć przypalony tłuszcz z patelni domowymi sposobami? Niezawodną substancją, która przydaje się do czyszczenia różnego rodzaju zabrudzeń, które mogą pojawić się w gospodarstwie domowym, jest soda oczyszczona. W połączeniu z białym octem doskonale radzi sobie z przypalonym olejem i resztkami jedzenia przyklejonymi do dna patelni.

Pierwszym krokiem jest wlanie na patelnię octu. Następnie należy dolać szklankę wody i całość zagotować. Po zdjęciu z ognia powinna zostać dodana soda oczyszczona, która po chwili zaczyna działać. Potem, przy pomocy gąbki można usunąć wszystkie zabrudzenia. 

Innym domowym sposobem, który może okazać się wyjątkowo skuteczny, jest użycie ziemniaka i soli w gruboziarnistej postaci. Dno naczynia należy posypać proszkiem, a następnie pocierać dno za pomocą przeciętego na pół warzywa. Jest to skuteczny i prosty sposób. Podobny efekt można osiągnąć przy pomocy soli oraz folii aluminiowej.

W wypadku wyjątkowo uciążliwych zabrudzeń metoda, którą warto przetestować, stanowi przygotowanie pasty złożonej z sody oczyszczonej i cytryny. Cały proces jest bardzo prosty – proszek należy wysypać na dno naczynia, a następnie szorować patelnię przy pomocy połowy owocu. 

Szczególnej troski wymagają patelnie teflonowe. W tym przypadku niewskazane jest stosowanie sody oczyszczonej, która może spowodować stworzenie rys na powierzchni. Najbezpieczniejszą metodą jest stosowanie specjalistycznych środków przeznaczonych do teflonu.

Jak wyczyścić spód patelni?

Zastanawiając się, jak usunąć stary przypalony tłuszcz z patelni, nie można zapomnieć o powłoce naczynia. Czyszczenie zewnętrznej strony często okazuje się trudne i czasochłonne. Czasem jednak warto włożyć w ten proces nieco zaangażowania, aby móc cieszyć się błyszczącymi naczyniami, wyglądającymi jak nowe.

Jeśli zabrudzenia nie są zbyt duże, z powodzeniem można je usunąć płynem do mycia naczyń i ciepłą wodą. Ciekawym sposobem jest też zagotowanie wody oraz usuwanie zabrudzeń drewnianą łopatką. Jeśli standardowe mleczko czy płyn do naczyń nie działają, warto spróbować domowych sposobów. Wykorzystać można wszystkie wymienione wyżej metody, które pozwalają usunąć zabrudzenia z dna naczynia.

Niezastąpionym sposobem jest działanie zapobiegawcze. Po każdym użyciu patelni należy ją dokładnie umyć. Warto też uważać, aby podczas przyrządzania potraw po prostu nie przypalać oleju. Stosowanie specjalistycznych, wysokiej jakości środków czystości również pozwoli uniknąć powstawania uporczywych zabrudzeń. Dostępnych jest wiele różnorodnych preparatów chemicznych, które są niezwykle skuteczne. Warto także wypróbować domowe sposoby i wybrać taki, który najlepiej sprawdzi się w przypadku posiadanej patelni.