Kuchnia ukraińska - co ma do zaoferowania?

Większości z nas kuchnia ukraińska kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami różnego rodzaju. Ma ona jednak do zaoferowania o wiele więcej. Każdy z regionów posiada własną listę lokalnych specjałów, Są jednak i takie, które są popularne na całej Ukrainie.

Ukraińskie potrawy na dobry początek biesiady

Jeśli chcemy zdefiniować kuchnię ukraińską jednym słowem, chyba najlepiej jej charakter wskaże wyraz: sycąca. Dania kuchni ukraińskiej w zdecydowanej większości są bardzo pożywne. Te najbardziej tradycyjne zwykle powstają ze składników dostępnych w każdym gospodarstwie.

Oczywiście w menu znajdziemy również przysmaki ukraińskie przyrządzane na specjalne okazje. Wizytę w ukraińskiej restauracji dobrze jest rozpocząć od jednej z zup. Niektóre z nich są znane również w Polsce, inne dopiero pojawiają się na naszych stołach. We wszystkich rejonach Ukrainy możemy spotkać słynny barszcz ukraiński. Różni się on od klasycznego wariantu.

Jednak swą nazwę zawdzięcza użyciu buraków, które nadają mu wyjątkowy kolor. W skład barszczu ukraińskiego wchodzą również kapusta, marchewka i wywar mięsny. W niektórych regionach do barszczu dodaje się również fasolę i kleks śmietany. Jak widać większa porcja takiej zupy może stanowić cały posiłek.

Jednak nie warto na nim poprzestawać. Słynną wschodnią zupą jest również solianka. Ona swój smak zawdzięcza dużej ilości kopru oraz dodatkowi wody z kiszonych ogórków i samych ogórków. Często mówi się, że solianka jest najlepszym lekiem na poranek po całonocnym biesiadowaniu. Sprawdzi się jednak również przy innych okazjach, bo jest po prostu pyszna.

To tylko niektóre z dań ukraińskich będących odpowiednikiem różnego rodzaju pierogów, pyz czy placuszków. Część z nich na pierwszy rzut oka wydaje się być podobna do dań znanych nam od lat. Mimo wszystko warto spróbować ich wszystkich. Większość z nich zaskoczy nas wyjątkowym farszem. Na przykład kartacze to rodzaj pyz. Są one zwykle dużo większe od tych, które możemy spotkać na polskich stołach.

To jednak niejedyna różnica. Polskie pyzy nadziewane są zwykle mięsem z dodatkiem cebulki i przypraw. We wnętrzu kartaczy znajdziemy również kapustę kiszoną, która nadaje im wyjątkowego charakteru. Deruny to kolejna potrawa ukraińska tym razem podobna do polskich placków ziemniaczanych.

Po raz kolejny różni ją od polskiej wersji zestaw użytych przypraw, a także dodatki. Podaje się je z różnego rodzaju sosami lub śmietaną. O ukraińskich daniach mącznych można opowiadać bez końca.

Bliny, cepeliny, kartacze i pielmienie

W ostatnich latach swój renesans w Polsce przeżywają ukraińskie słodkości. Bardzo popularne stały się cukierki i czekoladki zza wschodniej granicy. Jeśli jednak chcielibyśmy zjeść coś bardziej tradycyjnego, możemy wybrać jeden z ukraińskich deserów. Jeśli wolimy sycący deser, warto zdecydować się na jedną ze słodkich wersji naleśników lub pierogów. Polecamy zwrócić uwagę na ukraińskie serniczki.

Jest to rodzaj placków na bazie twarogu. Smaży się je na patelni, a następnie dopieka w piekarniku. Podawane są zwykle z cukrem pudrem i domową konfiturą.