miód

Dlaczego warto jeść miód?

Miód to słodka, naturalna substancja produkowana przez pszczoły z nektarów roślinnych. Zawiera on duże ilości szybko wchłanialnej glukozy, dzięki czemu doskonale sprawdza się wśród sportowców i rewelacyjnie oddziałuje na serce. Jest on bardzo polecany osobom, które borykają się z osłabieniem mięśnia sercowego. A to tylko część zalet miodu! Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto sięgać po tę substancję, to kontynuuj czytanie artykułu.

Miód - substancja o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Miód to substancja doceniana od wieków, posiadająca bardzo dużo zalet. Nie dość, że zachwyca swoim pysznym, słodkim smakiem, to dodatkowo doskonale oddziałuje na organizm. Miód wspomaga leczenie przeziębienia, wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na błony śluzowe i skutecznie chroni wątrobę. Ponadto pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy i doskonale sprawdza się w leczeniu schorzeń, takich jak np. stany zapalne jelit. Miód jest bardzo doceniany wśród osób zmagających się z chorobami serca. Obniża on ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega miażdżycy, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i działa uspokajająco, a dodatkowo ułatwia zasypianie i redukuje nerwy.

Miód na piękną i zdrową skórę

Miód wykorzystywany jest nie tylko w medycynie, ale również w kosmetologii. Doskonale oddziałuje on na skórę - skutecznie łagodzi podrażnienia i zmiany trądzikowe. Ponadto pomaga w walce z bliznami i nieestetycznymi przebarwieniami. Miód stanowi składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Występuje on m.in. w kremach, balsamach i emulsjach. Ponadto w domowych warunkach miód można wykorzystać do samodzielnego przygotowania kojącej maseczki.

Co zawiera miód?

Miód to substancja zawierająca wiele cennych składników. Można w nim znaleźć witaminy z grupy B i C, a także wapń, potas, sód czy wapń. Występujące w nim żelazo doskonale się wchłania i bardzo szybko wbudowuje się w hemoglobinę. Warto dodać, że miód dzięki zawartości fruktozy redukuje toksyczne oddziaływanie używek takich jak alkohol czy kawa. Fruktoza skutecznie odtruwa organizm.

Miód - szerokie zastosowanie

Miód ma bardzo wiele zastosowań. Używany jest do przygotowywania różnych dań i deserów oraz produkcji kosmetyków. Stanowią bazę różnorodnych alkoholi i słodyczy. Idealnie współgra z wieloma przyprawami m.in. imbirem, cynamonem czy tymiankiem. Jest wspaniałym dodatkiem do zimowych herbat, kaw i naparów. Miód stosowany jest w celu urozmaicenia wielu potraw wytrawnych. Świetnie smakuje w połączeniu z musztardą i nadaje się jako składnik marynat.

Należy jednak pamiętać, aby kupować miód w Szczecinie od sprawdzonych Pszczelarzy. W dyskontach często sprzedawane są sztuczne miody, zawierające niezdrowe, zbędne składniki. Kupując miód od zaufanego pszczelarza, masz pewność, że otrzymasz produkt naturalny, wyróżniający się wysoką jakością, świetnymi właściwościami i wspaniałym smakiem. Warto zaznaczyć, że w sprzedaży dostępne są różne rodzaje miodów, dlatego na pewno znajdziesz produkt dopasowany do swoich preferencji.